03 november 2018
Het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt - dat begin 2018 de wereldwijd erkende JCI-accreditering toegekend kreeg - heeft onlangs een nieuwe Resusci Anne simulator aangekocht. Met deze simulator, een levensecht model van een persoon met stem-, long- en hartgeluiden, wil het ziekenhuis inzetten op een betere en teamgerichte aanpak van medische urgenties en reanimaties. Resusci Anne is wereldwijd voor zorgverleners dé referentie voor reanimatie en heeft meer dan 500 miljoen mensen geholpen bij het oefenen van kritieke levensreddende vaardigheden.
“Met de aankoop van deze simulator beschikken we nu over het beste materiaal om o.a. defibrillatie, luchtwegmanagement en reanimatie te trainen. Met behulp van de SimPadPlus kunnen we de vitale functies en fysiologische parameters van de patiënt interactief controleren, en ook de gegevens opslaan voor effectieve debriefing over prestaties. De patiëntmonitor maakt het realisme compleet, aangezien het scenario zich kan afspelen in een realistische werkomgeving,” aldus Dr. Sophie Vandeplassche, medisch diensthoofd van de dienst spoedgevallen.
Alle artsen en verpleegkundigen die werkzaam zijn op de diensten spoedgevallen, intensieve zorgen, operatiekwartier en endoscopie worden 1 of 2 keer per jaar getraind in Advanced Life Support (ALS). Dit omvat een teamgerichte aanpak van medische urgenties en reanimaties volgens het ABCDE-algoritme; i.e. een systematische benadering van luchtweg, ademhaling, circulatie, bewustzijn.
De ALS-trainingen gebeuren telkens in groepjes van maximaal 15 personen. Door simulatie van reële gevallen met de Resusci Anne Simulator willen we de medische beslissingen, vaardigheden en acties bij medische urgenties van een constant hoge standaard houden. Daarnaast voelen artsen en verpleegkundigen zich hierdoor zekerder in situaties met levensbedreigende pathologie, en leren zij ook beter samenwerken in kritieke situaties.