Standpunt Sint-Andriesziekenhuis inzake regeerakkoord en de plannen van min. Vandenbroucke rond ziekenhuizen

07 februari 2025

Binnen de ziekenhuissector maar ook bij de zorgverstrekkers en de patiënten is er n.a.v. de plannen van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke om ziekenhuizen met minder dan 250 bedden te reorganiseren begrijpelijk heel wat ongerustheid. Het Sint-Andriesziekenhuis begrijpt de minister en vraagt dat de sector met positieve intenties in overleg gaat over deze voorstellen. Deze houding kan misschien verbazen gelet dat het Sint-Andriesziekenhuis hierdoor ook mogelijks de gevolgen zal ondervinden en wordt zeker niet door iedereen in de sector gesteund. Vandaar dat we het standpunt graag wat toelichten.

  1. De ziekenhuizen vragen al meer dan 10 jaar een structurele hervorming omdat we met de huidige structuur en organisatie niet klaar zijn voor de toekomstige uitdagingen. Deze uitdagingen zijn multiple: door de vergrijzing zal er meer vraag naar zorg zijn en meer nood aan chronische zorg. Daarnaast zijn door de medische vooruitgang de investeringskosten in de nieuwe technieken en apparatuur steeds hoger. Als ziekenhuis wil men de beste zorg aanbieden aan zijn patiënten waardoor men ook de nieuwste technieken wil en moet aanbieden.
  2. Uit de jaarlijkse MAHA-analyse van Belfius blijkt dat alle ziekenhuizen samen een negatief bedrijfsresultaat hebben van 174 miljoen euro en de bank wijst erop dat deze cijfers niet de goede richting uitgaan waardoor dit op termijn niet houdbaar blijft. Hierbij moet trouwens gezegd worden dat de grootte van de ziekenhuizen geen discriminerende factor is m.a.w. er zijn grote en kleine ziekenhuizen die behoorlijke resultaten halen en er zijn grote en kleine ziekenhuizen die duidelijk minder goed scoren.
  3. Ondanks de stijging van het budget boven de inflatie (en dit al meerdere jaren) is dit budget onvoldoende om de medische evolutie te volgen en de financiële situatie van de ziekenhuizen te verbeteren. Indien men ziet voor welke budgettaire oefening we in België staan (een oefening van 23 miljard euro) lijkt het niet realistisch om dit budget de komende jaren nog meer te verhogen.
  4. Gedurende vele jaren al probeert men de (complexe, dure) zorg te centraliseren. Hierover was en is er binnen de sector steeds veel discussie omdat objectieve criteria voor deze centralisatie waarover er consensus is niet zo makkelijk te vinden zijn. Denken we hierbij maar aan de nieuwe criteria voor de borstklinieken, of de hogere normen voor materniteiten die op regelmatige tijdstippen opduiken. Het Sint-Andriesziekenhuis was van deze werkwijze geen voorstander omdat enerzijds de kwalitatieve verschillen er niet zijn (er zijn borstklinieken die de gevraagde aantallen niet halen en toch statistisch significant beter scoren), anderzijds ook omdat deze werkwijze tot gevolg heeft dat kleinere ziekenhuizen hierdoor langzaam financieel en medisch gewurgd worden.
  5. Het voorstel van minister Vandenbroucke is dan ook positief dat men i.p.v. de individuele diensten te viseren een globale toekomstvisie voor ogen heeft. Dat dergelijke hervorming lastig zal zijn is zeker vandaar dat er ook gepleit wordt voor de nodige overgangstermijn en de nodige financiële ondersteuning voor deze transitie. Als ziekenhuis vragen we dan ook dat de sector hiervoor met positieve intenties gaat onderhandelen met de minister over de modaliteiten.

Zo vragen we als ziekenhuis dat volgende modaliteiten worden afgesproken: 

  • Er wordt beter uitgegaan van verantwoorde bedden i.p.v. erkende bedden. De erkende bedden zijn een historisch gegeven, de verantwoorde bedden gaat uit van de activiteit die er momenteel is. Dit kan afwijken zowel in positieve zin als in negatieve zin (sommige ziekenhuizen hebben 30 of meer erkende dan verantwoorde bedden).
  • De psychiatrische bedden worden meegenomen gelet dat deze in algemene ziekenhuizen eveneens een acuut karakter hebben (cfr. de aanmeldingen op de spoedgevallendienst).
  • De verantwoorde bedden in de dagziekenhuizen worden meegenomen. De overheid stimuleert (terecht) het dagziekenhuis maar een ziekenhuis mag toch niet gestraft worden om deze “good medical practice” te volgen.
  • Vooraleer het akkoord over "de 250 bedden" geïmplementeerd is komen er geen nieuwe kwantitatieve criteria voor de individuele diensten. Immers de reorganisatie zal tot gevolg hebben dat sommige patiëntenstromen zullen wijzigen. Hierdoor zullen de activiteitcijfers van de omliggende ziekenhuizen mogelijks stijgen.

Peter Lauwyck
Gedelegeerd bestuurder Sint-Andriesziekenhuis

Deze website gebruikt cookies en scripts om je surfervaring zo veel mogelijk te optimaliseren.

zijn nodig voor de correcte werking van de website

verbeteren de gebruikservaring

verzamelen geanonimiseerde gebruikersgegevens

worden gebruikt door Facebook, Youtube,...

worden gebruikt voor het verzamelen van marketing informatie en het aanbieden van relevante advertenties


Enkel geselecteerde cookies accepteren | Wissen