11 september 2019
Medewerkers die op de afdeling geriatrie van het Sint-Andriesziekenhuis werken, kregen de kans om tijdens een bijscholing o.l.v. geriater dr. Julien Dekoninck een ‘verouderingspak’ aan te trekken. Het doel? Je kunnen inleven in hoe het voelt om 80 jaar oud te zijn. Dat maakt dat je veel beter begrijpt wat er in geriatrische patiënten omgaat zodat je je zorg daaraan kan aanpassen.
Wat zie je door ogen die aan cataract lijden? Hoe eet je als je Parkinson hebt? Wat als een of meerdere ledematen het laten afweten? Hoe voelt het om je voort te bewegen met overgewicht? Geriater Julien Dekoninck is overtuigd van de meerwaarde om zijn medewerkers letterlijk aan den lijve te laten ondervinden hoe deze beperkingen voelen. “Tijdens deze bijscholing krijgt men de kans om een verouderingspak aan te trekken. Dat bestaat onder meer uit verschillende soorten brillen die elk een ouderdomsziekte nabootsen, tril-handschoenen, een koptelefoon die oorsuizen simuleert en een pak bestaande uit verschillende verzwaarde onderdelen. Dat laatste doet je ledematen zwaarder aanvoelen of bootst zelfs een eenzijdige verlamming na, waardoor je verplaatsen dus moeilijker wordt”, aldus Dekoninck.
Beter inlevingsvermogen
De bijscholing is een initiatief van geriater Dekoninck die vorig jaar van start ging op de afdeling geriatrie van het Sint-Andriesziekenhuis. Matthijs Samyn, verpleegkundig directeur: “We zijn enthousiast over de aanpak van dokter Dekoninck. Ik ben ervan overtuigd dat medewerkers die weten hoe een bepaalde beperking aanvoelt, zich beter kunnen inleven in hun patiënten. Op zijn beurt zorgt dat ervoor dat diezelfde medewerkers hun zorg beter kunnen afstemmen op de patiënt in kwestie. Het spreekt voor zich dat dat voor een grotere patiënttevredenheid zorgt, wat voor ons uiteraard essentieel is.” Het idee achter het pak heeft trouwens meerdere doeleinden. Enerzijds wil het mensen laten voelen hoe verschillende beperkingen aanvoelen. Anderzijds worden deelnemers bewust gemaakt van de vergrijzing, de impact daarvan op de samenleving en de uitdagingen die een verouderde bevolking met zich meebrengt. Met dank aan de dienst geriatrie van het UZ Gent voor het ter beschikking stellen van de materialen.