Fysiotherapie
1 december 2021
December, maand van de fysiotherapie
EXTRACORPORELE SHOCKWAVE THERAPIE
Wat is ESWT
ESWT staat voor “Extracorporele shockwave therapie”. Aanvankelijk werd deze techniek gebruikt voor het verbrijzelen van nierstenen. Sinds de jaren ’90 wordt deze techniek ook gebruikt bij aanslepende peesproblemen met of zonder kalkvorming. Wij beschikken over een “Elvation Piezowave 2 - Focussed Shockwave device”. Hierbij worden de shockgolven piëzo-elektrisch opgewekt. De behandeling wordt gefocuseerd uitgevoerd, dit wil zeggen dat we de behandeling zeer gericht kunnen uitvoeren. De behandeling is veilig en niet-invasief.
Indicaties voor behandeling
Deze therapie wordt toegepast om langdurige (meer dan 4 tot 6 maanden) therapieresistente peesaandoeningen te behandelen. Daarnaast worden chronische peesaandoeningen behandeld met kalkvorming. Hieronder vallen o.a. chronische tendinopathie van de achillespees, fascia plantaris (hielspoor), schouderpezen, kniepees en de pezen t.h.v. de buitenzijde van de heup. Ook tennis- of golfersellebogen kunnen d.m.v. ESWT behandeld worden.
Tegen-indicaties (te bespreken met uw behandelend arts)
- Zwangerschap
- Stollingsstoornissen
- Gebruik van bloedverdunners
- Epilepsie
- Pacemaker
- Hartritmestoornissen
- Bottumoren
- Infecties
- Een lokale infiltratie met cortisone t.h.v. de te behandelen pees minder dan 6 weken voor de ESWT
- Acute ontsteking van de pees
- Belangrijke peesscheuren
Effecten
De werking van ESWT is er op verschillende fronten. Eerst en vooral is er een pijnstillend effect. Daarnaast wordt de kalk verbrijzeld en het herstel van het peesweefsel gestimuleerd. Als laatste wordt de doorbloeding van de pees bevorderd. Er kunnen kortstondig enkele nevenwerkingen ontstaan. Er kan de eerste paar dagen een toename van de pijnklachten zijn. Ijsapplicaties en eventueel kortstondige inname van paracetamol (zo geen contra-indicaties) kunnen toegepast worden. Het gebruik van NSAID’s (ontstekingsremmers) wordt sterk afgeraden de eerste weken na de behandeling om een zo goed mogelijk effect te bekomen. Er kan een oppervlakkige bloeduitstorting of roodheid ontstaan kort na de behandeling. Er zijn geen beperkingen wat betreft autorijden na de behandeling.
Praktisch verloop van de behandeling
De ESWT-behandelingen gaan ambulant door op de polikliniek fysische geneeskunde en revalidatie. Er wordt geen dagopname voorzien. De behandelingen vinden plaats na het ondertekenen van het informed consent. Door middel van echografie wordt de exacte plaats en diepte van behandeling bepaald. De te behandelen regio wordt niet verdoofd. Er wordt aan de patiënt gevraagd om zo stil mogelijk te liggen tijdens de therapie. Het ESWT-toestel veroorzaakt shockgolven die een kloppend gevoel creëren ter hoogte van de te behandelen pees. De dosis wordt tijdens de behandeling progressief opgedreven, rekening houdend met de pijngrens van de patiënt. Afhankelijk van de te behandelen pees worden 2000 tot 3000 shocks toegediend. Een behandeling duurt een 5-tal minuten. Een volledige ESWT-behandeling bestaat uit 3 sessies met telkens ongeveer een week tussen. Er wordt een controle afspraak voorzien bij de doorverwijzend arts zo'n 6 weken na de laatste behandeling. Het definitieve resultaat kan pas na 3 tot 4 maanden beoordeeld worden.
Resultaten
Wetenschappelijk nazicht toont bij 60 tot 70% van de behandelingen een goed resultaat waarbij de patiënt een duidelijke afname van de pijn ervaart tot zelfs het totaal verdwijnen van de pijnklachten.
Kostprijs
ESWT wordt op dit ogenblik niet terugbetaald via het ziekenfonds. De aangerekende consultatie en echografie worden wel deels terugbetaald via het ziekenfonds. De factuur wordt opgestuurd via het ziekenhuis. De prijs van de behandeling wordt bepaald door de hoge kostprijs van het toestel en het feit dat er geen terugbetaling voorzien is voor deze behandeling.
Afspraken
Een afspraak voor een ESWT-behandeling kan gepland worden via het secretariaat fysische geneeskunde en revalidatie (051 42 55 35) bij Dr. Descheemaeker of Dr. Van Gutte.