Handhygiëne

Handhygiëne kan levens redden.
Ook u, als bezoeker of patiënt, kan ons helpen!

Handhygiëne wordt beschouwd als de hoeksteen van infectiebeheersing, en is een belangrijke pijler in de bevordering van patiëntveiligheid en zorgkwaliteit. De handen van gezondheidswerkers zijn de belangrijkste overdrachtsweg voor ongewenste micro-organismen tijdens de zorgverlening. Het doel van handhygiëne is om overdracht van resistente of ziekteverwekkende kiemen van de ene patiënt, of zijn omgeving – via de handen van de zorgverstrekker – naar een volgende patiënt of zijn omgeving te voorkomen. Daarom is dit de absolute prioriteit van het team voor ziekenhuishygiëne.

Het beleid handhygiëne in het ziekenhuis is gebaseerd op de “WHO 5 moments”, dewelke een bewezen doeltreffendheid heeft ter preventie van overdracht van ziekenhuisinfecties. Er zijn twee methoden van handhygiëne: het wassen van de handen met water en zeep en het ontsmetten van de handen met handalcohol. Het inwrijven van de handen met handalcohol is de gouden standaard in de zorgverlening.

Maar ook u, als bezoeker of patiënt, kan ons helpen. Het wordt aangeraden met je zorgverlener te spreken over handhygiëne. Moedig hem/haar aan om handhygiëne toe te passen wanneer het moet. Je kan hem/haar ook bedanken wanneer hij/zij handhygiëne toepast tijdens je verzorging. Herinneren en bedanken zijn positieve interacties. Jouw zorgverlener zal dan ook je positieve intenties begrijpen om een infectie te voorkomen. Houd het simpel en doe het vaak!

Samen vermijden we infecties. Het is steeds aan te raden voor patiënten en bezoekers om de handen te ontsmetten in de centrale hal (aan het onthaal) bij het binnenkomen van het ziekenhuis, vóór- en na het betreden van de patiëntenkamer.
Voor meer informatie hierover kunt u de brochure raadplegen.

Om een goede handhygiëne te kunnen toepassen, mogen gezondheidswerkers die contact hebben met de patiënt of dienst omgeving, geen polshorloges en juwelen rond de armen en handen dragen. Ook daarom zijn lange mouwen niet toegelaten voor zorgverleners. De nagels moeten proper en kortgeknipt zijn en zonder nagellak.

Dit filmpje van de World Health Organization (WHO) legt trouwens mooi uit waarom handhygiëne essentieel is. 

Meer informatie? Mail ons.
Over de resultaten van handhygiëne vindt u meer info op de ziekenhuiswebsite van de overheid.

Deze website gebruikt cookies en scripts om je surfervaring zo veel mogelijk te optimaliseren.

zijn nodig voor de correcte werking van de website

verbeteren de gebruikservaring

verzamelen geanonimiseerde gebruikersgegevens

worden gebruikt door Facebook, Youtube,...

worden gebruikt voor het verzamelen van marketing informatie en het aanbieden van relevante advertenties


Enkel geselecteerde cookies accepteren | Wissen